Personal trainingin mahdollisuudet

Perinteiset liikunta- ja terveyspalvelut eivät tarjoa nykyisellään ratkaisuja huonokuntoisuuden lisääntymisen pysäyttämiseksi. Ne on pääsääntöisesti tuotteistettu palvelemaan aktiivisinta ja hyväkuntoisinta osaa väestöstä, jotka liikkuisivat joka tapauksessa muutenkin. Terveydenhoitopalvelut ovat sen sijaan suunnattu jo sairastuneille henkilöille, eivätkä resurssit riitä ongelman aiheuttajan kartoittamiseen ja kuntouttamiseen, vaan hoidossa keskitytään ennen kaikkea oireiden hoitamiseen ja jonojen purkamiseen.

Perinteiset liikunta- ja terveyspalvelut eivät tarjoa nykyisellään ratkaisuja huonokuntoisuuden lisääntymisen pysäyttämiseksi.

Kansanterveyden ja –talouden näkökulmasta olisikin tärkeää keskittyä pitämään huolta ennen kaikkea aktiivisimman viidenneksen ja passiivisimman viidenneksen välimaastoon jäävästä, noin 2/3 -osuudesta väestöstämme. Heidän aktivoimisessaan ja pitämisessään liikunta- ja hyvinvointipalveluiden parissa piilee paitsi suuri liiketoimintapotentiaali, myös valtavat mahdollisuudet kansanterveyden ja -talouden näkökulmasta.

Usein personal trainer -asiakassuhteessa käy kuitenkin niin, että määrältään runsas ja intensiivinen harjoittelu sekä niukkaenerginen dieetti aloitetaan ”pystymetsästä”, vaikka asiakkaalla olisi jokin vaiva tai sairaus, eikä hän ole harrastanut säännöllistä ja tavoitteellista liikuntaa vuosiin. ”Oikopolulle lähtemisen” syinä ovat usein asiakkaan epärealistisen kovat tavoitteet (lyhyellä aikajänteellä), lyhyt valmennussuhde, osaamattomuus sekä kiire antaa näyttöjä valmennuksen toimivuudesta.

Jokainen osaa vetää asiakkaalleen rääkkitreenejä

Ei ole vaikeaa vetää asiakkailleen rääkkitreenejä, hifistellä päätä sekaisin nippelitiedoilla ja saada lihaksia kipeiksi laatimallaan saliohjelmalla. Sen sijaan vaatii huomattavasti enemmän osaamista rakentaa luottamuksellinen valmennussuhde, päästä käsiksi asiakkaan todellisiin muutostarpeisiin, saada asiakkaan arvot ja ajankäyttö juttelemaan keskenään, juurruttaa ”voittavia” hyvinvoinnin rutiineja osaksi asiakkaan arkea sekä olla hänen tukenaan onnistuneella muutosmatkalla.

Koska valtaosalle personal trainerin potentiaalisista asiakkaista hiit -harjoitukset, kuntosaliharjoittelun tehokeinot, superhitaat eksentriset toistot sekä käsillä kävelyt ovat hyvinkin kaukaisia tavoitteita (jos tavoitteita ollenkaan) ja heillä on arjessaan muitakin prioriteetteja kuin liikunta ja terveellinen syöminen, on rimaa pudotettava ja lähdettävä liikkeelle ihan ääripäästä edellisiin esimerkkeihin verrattuna.

Valmennus on luopumisprosessi

Vaatii vankkaa ammattitaitoa ja itseluottamusta perustella asiakkaalle hyvinkin erilaista lähestymistapaa liikunnan aloittamiseen sekä elintapojen muuttamisen marssijärjestykseen. Rääkkitreenien vetämisen sijaan valmennuksen painopistettä tulee kallistaa yhä voimakkaammin opettamiseen, perustelemiseen sekä asiakkaan oman vastuun ja omatoimisuuden lisäämiseen.

Personal training ei olekaan kertakäyttötuote, vaan korkoa korolle kasvava sijoitus omaan terveyteen sekä tulevaisuuteen. 

Personal training ei olekaan kertakäyttötuote, vaan korkoa korolle kasvava sijoitus omaan terveyteen sekä tulevaisuuteen.

Asiakkaan osaamisen kehittäminen ja itse sivuun siirtyminen ovat olennainen osa kestävän asiakassuhteen rakentamista, sillä ymmärtäessään valmennuksesta saamansa hyödyt, asiakas tajuaa varmasti myös valmennuksen arvon, sitoutuen siihen entistäkin motivoituneemmin.

Personal training 2.0

Moni ei kuitenkaan selviydy haasteesta yksin, vaan tarvitsee pysyvään muutokseen ammattilaisen apua. Eikä pelkästään ohjeiden ja ohjelmien muodossa, vaan kädestä pitäen, taluttaen ja rinnalla kulkien.

Personal trainerin yhä voimakkaammin painottuvana roolina on tulevaisuudessa elintapavalmennustaitojen jalkauttaminen asiakkaan arkeen. Silloin personal trainer voi olla tärkeä linkki terveydenhuollon ja liikunta-alan välisessä “saumakohdassa”, jolla on merkittävä asema moniammatillisessa, ennaltaehkäisevässä, hoitavassa ja kuntouttavassa yhteistyössä.

Personal trainer voi olla tärkeä linkki terveydenhuollon ja liikunta-alan välisessä “saumakohdassa”.

Luomamme Impulssi -valmennusfilosofian lisäksi olemme rakentaneet eri elintapasairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin perustuvat liikuntalähetteet koulutukseemme sisältyviksi oppimateriaaleiksi. Niiden avulla myös riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden valmentaminen on tehokasta sekä turvallista.

Impulssi -filosofia

Me Impulssissa puhumme paljon kokonaiskuormituksen hallintataitojen merkityksestä. Siis siitä, ettei treenaamisella sekä muilla hyvinvoinnin teoilla lisätä stressiä jo muutenkin suuren stressikuorman päälle, vaan opetellaan tarjoamaan keholle (sekä mielelle) sellaisia impulsseja, joita se kulloinkin tarvitsee. Tällainen voimavaralähtöinen valmentautuminen varmistaa sen, että henkilö kykenee hyvinvoinnin tekojen avulla lisäämään omaa energisyyttään, elinvoimaisuuttaan ja hyvinvoinnin kokemustaan. 

Voimavaralähtöinen valmentautuminen varmistaa sen, että henkilö kykenee hyvinvoinnin tekojen avulla lisäämään omaa energisyyttään, elinvoimaisuuttaan ja hyvinvoinnin kokemustaan. 

Kun henkilö oppii kuuntelemaan kehonsa tarjoamia signaaleja ja tekemään valintoja voimavarojensa pohjalta, alkaa hyviä asioita kertautua niin terveyden, toiminta- ja suorituskyvyn, kehonmuokkauksen kuin koetun hyvinvoinnin ja onnellisuudenkin osalta. Kun henkilö osaa itse säädellä omia voimavarojaan, kulloisenkin kuormittuneisuutensa huomioiden, on hänellä silloin itsellään työkalut hyvinvointinsa kehittämiseksi. 

Kun henkilö osaa itse säädellä omia voimavarojaan, kulloisenkin kuormittuneisuutensa huomioiden, on hänellä silloin itsellään työkalut hyvinvointinsa kehittämiseksi. 

Energiaa on oltava ennen sen kuluttamista

Kestävän muutoksen vankka perusta tulee siis rakentaa energiaa lisäävien, lataavien ja palauttavien toimenpiteiden pohjalle. Kuormitusta ei tule kerryttää kuormituksen päälle, vaan keholle ja mielelle kannattaa tarjoilla sen hetkisiin voimavaroihin peilattuna joko elvyttäviä eli palauttavia tai ylikuormittavia eli kehittäviä impulsseja.

Kuormitusta ei tule kerryttää kuormituksen päälle, vaan keholle ja mielelle kannattaa tarjoilla sen hetkisiin voimavaroihin peilattuna joko elvyttäviä eli palauttavia tai ylikuormittavia eli kehittäviä impulsseja.

Ponnistusten mitoittaminen kulloisiinkin voimavaroihin on siis kupletin juoni: Kuormittuneena riittää, että lähdet liikkeelle ja teet edes vähän. Kun voimavarasi ja motivaatiosi ovat keskinkertaisella tasolla, kannattaa keholle sekä mielelle tarjoilla ylläpitäviä ponnistuksia. Sen sijaan silloin kun palautuminen on hyvällä tasolla, energiaa riittää ja motivaatio on korkealla, voidaan kehoa ylikuormittaa suorituskyvyn kapasiteettia kehittäen.

Ytimenä parempi itsetuntemus

Aktiivinen ja hyvä elämä edellyttävät hyvää itsetuntemusta ja itsensä johtamista sekä fiksua säätelyä lataavien sekä kuluttavien tekojen välillä. Kun omaksut stressitasapainon hallinnan edellytyksenä olevat voimavarojen säätelytaidot, on sinulla käytössäsi kaikki ne työkalut, joiden avulla voit saavuttaa paremman terveyden, suorituskyvyn, hyvinvoinnin sekä elämänlaadun.

Aktiivinen ja hyvä elämä edellyttävät hyvää itsetuntemusta ja itsensä johtamista sekä fiksua säätelyä lataavien sekä kuluttavien tekojen välillä

Seuraavat osat

Sisällysluettelo