Personal trainer - Elintapavalmennuksen ammattilainen

Vuosien tai oikeastaan parin viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut liikunta- ja terveysvelka on muuttanut personal trainereiden osaamisvaatimuksia ja jopa kääntänyt ne päälaelleen. Enää ei riitä, että personal trainer osaa valmentaa tervettä ja motivoinutta kuntoilijaa, sillä kyseinen yhdistelmä alkaa olla jo harvinaisuus. Joka toisella työikäisellä on nimittäin jokin elintapasairaus tai ainakin kohonnut riski sairastumiseen.

Riku Aalto, Impulssi

Saatesanat

Usein kuulee sanottavan, että ihmiset kyllä tietävät, kuinka liikkua ja syödä terveellisesti. Osittain väitteessä on perääkin, sillä tietoa hyvinvoinnista ja sen edistämisestä on nykyisin saatavilla enemmän kuin tarpeeksi. Valitettavasti tieto ei kuitenkaan vielä riitä onnistumisen takeeksi, varsinkaan liikunta- ja terveyskäyttäytymistä muutettaessa.

Yksittäisistä tiedon jyväsistä pitäisi kyetä muodostamaan ”iso kuva” siitä, mikä hyvinvoinnin edistämisessä on oikeasta tärkeää ja oleellista. Se edellyttää oivalluksia sekä priorisointia, sillä kaikkea ei voi muuttaa samaan aikaan, eikä kaikessa tarvitse olla mestari kerralla.

Oivallukset ja ymmärryskään eivät vielä riitä, sillä kestävien muutosten edellytyksenä on ennen kaikkea tiedon soveltaminen henkilön omaan elämään. Tieto ei vielä muutakaan mitään, ainoastaan tekeminen muuttaa. Ja hyvinvoinnin tekojen tulee vielä juurtua henkilön arkeen säännöllisiksi ja pitkäikäisiksi rutiineiksi tuloksia tuottaakseen.

Kaiken hyvinvointikohinan ja passivoivien houkutusten keskellä ihmiset ovat etääntyneet luonnollisista tavoista liikkua, syödä ja pitää huolta hyvinvoinnistaan. Istumme kestokippurassa lähes 10 tuntia vuorokaudessa, vietämme erilaisten ruutujen ääressä miltei koko valveillaoloaikamme ja vältämme milloin hiilihydraatteja, rasvoja, gluteiinia, maitoa ja muita yksittäisiä energiaravintoaineita sekä ruokatuotteita nopeampien tulosten toivossa. Lisäksi etsimme tehokkaimpia liikuntamuotoja ja treenimenetelmiä vastapainoksi muuten istumistäyteiseen elämäämme.

Ihmiset tuntuvat kaipaavan selkeyttä ja suuntaa hyvinvointitottumusten muutospyrkimyksien tueksi. Olisi huojentavaa tietää olevansa oikealla polulla, tekevänsä fiksuja asioita ja saavuttavansa niillä parempaa hyvinvointia. Olisi upeaa huomata voimavarojen palautuvan, toiminta- ja suorituskyvyn kohenevan, kipujen ja kolotusten vähenevän sekä elämänlaadun paranevan. Valitettavasti edellä mainitut tuntemukset ovat meistä useimmille harvinaista herkkua.

Kestävä hyvinvointi edellyttää parempaa itsensä tuntemista ja johtamista. Lisäksi se edellyttää kykyä säädellä omia voimavarojaan ja kokonaiskuormitustaan siten, että keholle sekä mielelle tarjotaan niitä impulsseja, joita se kulloinkin kaipaa eniten. Kuormittuneena ja stressaantuneena pääpaino kannattaa antaa lataaville sekä palauttaville toiminnoille, kun taas hyvin palautuneena ja energisenä voidaan keskittyä kehittäviin, varavoimia kerryttäviin impulsseihin. Hyvinvointimme määrittääkin juuri suhteemme stressiin ja kuormitukseen.

Personal trainerin tärkein tehtävä on mielestäni edellä mainittujen taitojen opettaminen asiakkaalleen, jotta hänellä on itsellään taidot sekä työkalut omien voimavarojensa johtamiseksi sekä paremman stressitasapainon saavuttamiseksi. Elintapavalmennukseen erikoistunut personal trainer onkin paras mahdollinen henkilö jalkauttamaan hyvinvoinnin tekoja asiakkaansa arkeen ja tukemaan häntä muutospyrkimyksissään.

Hyvinvointitottumusten muuttamisessa maltti ja tuki ovat valttia. Kun ihminen yrittää muuttaa kerrallaan yhtä, yksinkertaista tapaa tuettuna, on onnistumisen todennäköisyys jopa 80 prosenttia. Kahden tavan muuttaminen samanaikaisesti pudottaa onnistumisen todennäköisyyden noin 40 prosenttiin ja yhdenkin tavan muuttaminen ilman muiden tukea, pudottaa onnistumisen mahdollisuudet vain 5–10 prosenttiin. Elintapavalmennukseen erikoistunut personal trainer onkin onnistumisten takuuhenkilö, jonka roolina on paitsi tulosten, myös niiden pysyvyyden varmistaminen.

Maailma muuttuu – personal trainingin on muututtava!

Vuosien tai oikeastaan parin viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut liikunta- ja terveysvelka on muuttanut personal trainereiden osaamisvaatimuksia ja jopa kääntänyt ne päälaelleen. Enää ei riitä, että osaa valmentaa tervettä ja motivoinutta kuntoilijaa, sillä kyseinen yhdistelmä alkaa olla jo harvinaisuus. Joka toisella työikäisellä on nimittäin jokin elintapasairaus tai ainakin kohonnut riski sairastumiseen.

Vuosien tai oikeastaan parin viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut liikunta- ja terveysvelka on muuttanut personal trainereiden osaamisvaatimuksia ja jopa kääntänyt ne päälaelleen.

Eniten terveyttämme ja toimintakykyämme haastaa fyysisen passiivisuuden lisääntyminen. Nykymaailma on rakennettu istumiseen kannustavaksi, jonka johdosta vietämme kestokippurassa jo enemmän aikaa kuin sängyssä pitkällään. Istummekin nykyisin jo yli 9 tuntia päivässä, kun palauttavaa unta kertyy vuorokauteemme keskimäärin seitsemisen tuntia. Jos tuon suhteen saisi keikautettua päittäin, olisi jo sillä valtavat vaikutukset kansanterveyteen sekä yksilön hyvinvointiin, terveyteen sekä elämänlaatuun.

Parin viimeisen vuoden vaikutukset aktiivisuuteemme ovat olleet dramaattisia. 40 % meistä liikkuu nyt selvästi vähemmän kuin aiemmin ja etenkin 07-14 välisenä aikana otamme nyt keskimäärin 1000-3000 askelta vähemmän, kuin ennen etätöihin voimakkaammin siirtymistä.

Arjestamme enää 10 % on jollain tavalla aktiivista aikaa ja ainoastaan 1 % kuormittavaa tekemistä, kuten kuntoliikuntaa. Vastaavasti istumme ja makaamme 90 % vuorokaudestamme. Ei siis ole mikään ihme, että sen seurauksena erilaiset elintapasairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat lisääntyneet ja niiden voidaan hyvällä syyllä ennustaa kasvavan tulevaisuudessa entistäkin voimakkaammin.

Arjestamme enää 10 % on jollain tavalla aktiivista aikaa ja ainoastaan 1 % kuormittavaa tekemistä.

Kahdella miljoonalla suomalaisella on verenpaine kohollaan, kaksi miljoonaa on ylipainoisia (650 000 lihavaa painoindeksinsä perusteella), puolella miljoonalla on joko diagnosoitu tai vielä diagnosoimaton kakkostyypin diabetes ja 700 000 meistä syö masennuslääkkeitä, nukahtamislääkkeet mukaan luettuina. Pelkään, että olemme menettämässä aktiivisten elintapojemme lisäksi ihan perustavaa laatua olevat elämänhallintataido.

Hyvä elämä – mitä se tarkoittaa juuri sinulle?

Hyvä elämä edellyttää energiaa ja elinvoimaa. Jos olemme aina väsyneitä, on meidän vaikeaa osallistua, olla läsnä ja nauttia täysipainoisesta elämästä. Tarvitsemme siis riittävästi voimavaroja työpäivistä ja velvoitteista selviytymiseen, mutta varavoimia myös meille tärkeiden ja iloa tuottavien asioiden, kuten harrastamiseen sekä ystävien kanssa vapaa-ajan viettämiseen.

Moni meistä unelmoikin stressittömästä ja helpommasta elämästä. Se ei kuitenkaan ole hyvä tavoite, sillä tarvitsemme sekä stressiä että palautumista hyvän elämän rakennusaineiksi.

Hyvän elämän edellytys on siis stressin/ kuormituksen sekä palautumisen välinen, jouheva paritanssi. Kun opimme säätelemään omia voimavarojamme sekä kokonaiskuormittuneisuuttamme, on meillä itsellämme avaimet oman energisyytemme, elinvoimaisuutemme sekä hyvinvointimme johtamiseen.

 

Kun opimme säätelemään omia voimavarojamme sekä kokonaiskuormittuneisuuttamme, on meillä itsellämme avaimet oman energisyytemme, elinvoimaisuutemme sekä hyvinvointimme johtamiseen.

Ihmiset kaipaavat selkeyttä ja suuntaa

Usein kuulee sanottavan, että ihmiset kyllä tietävät, miten syödä ja liikkua. On totta, että nykyisin tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan. Valitettavasti kuitenkin kaikesta tiedosta huolimatta on oleellisen hahmottaminen sekä epäoleellisen pois seulominen yhä aikaisempaa vaikeampaa. ”Ison kuvan” muodostaminen siitä, mikä hyvinvoinnin edistämisessä on todella tärkeää ja miten soveltaa ymmärrystä arkeensa, vaatii usein jo ammattilaisen konsultaatiota. Muun muassa ”Liiku enemmän ja syö vähemmän” on maailman huonoin ohje hyvinvoinnin ja voimavarojen lisäämiseen.

Liiku enemmän ja syö vähemmän” on maailman huonoin ohje hyvinvoinnin ja voimavarojen lisäämiseen.

Ihmiset kaipaavatkin selkeyttä ja kirkkautta kaiken hyvinvointikohinan keskelle, sillä tietoa ja ”asiantuntijoita” on tarjolla tuutin täydeltä. Valmennuksellinen, luotettava sekä helposti arkeen mahtuva tieto on kultaakin arvokkaampaa, sillä se auttaa asiakasta konkretisoimaan tiedon tekemisen tasolle.

Personal trainingin syvin olemus

Personal trainingin tavoitteena tulisi pelkän ohjaamisen sekä liikuttamisen sijaan olla asiakkaan valmentaminen oman hyvinvointinsa parhaaksi asiantuntijaksi, joka on itse oman hyvinvointinsa ohjaksissa. Kun asiakas osaa itse säädellä omia voimavarojaan ja hänellä on käytössään ne työkalut, joiden avulla hän voi joko edistää palautumistaan tai rakentaa ”turnauskestävyyttään” on personal trainer tehnyt itsestään periaatteessa tarpeettoman, mutta käytännössä asiakkaansa silmissä korvaamattoman. Personal trainerin tärkein tehtävä on siis opettaa asiakkaalleen ne taidot, joiden avulla hän voi itse säädellä omia voimavarojaan ja kokonaiskuormittuneisuuttaan sekä saavuttaa paremman stressitasapainon. Se mahdollistaa asiakkaalle energisemmän, toimintakykyisemmän ja onnellisemman elämän!

Personal trainerin tärkein tehtävä on siis opettaa asiakkaalleen ne taidot, joiden avulla hän voi itse säädellä omia voimavarojaan ja kuormittuneisuuttaan sekä saavuttaa paremman stressitasapainon.

Hyvinvointivalmennus on rikki

Valitettavasti hyvinvointivalmennus ja kunto-ohjelmat ovat vielä kaukana tästä. Hyvinvointivalmennus, joka koostuu ”jäykistä” treeni- ja ravitsemusohjeista ei tahdokaan toimia. Ihmisen on joustettava ohjelman edessä, vaikka homman pitäisi mennä toisin päin. Ohjelman tulisi taipua ja joustaa kulloistenkin voimavarojen mukaan niin, että se auttaa henkilöä palautumaan paremmin tai kehittämään kapasiteettiaan, kun voimavaroja on riittävästi.

Harjoitusohjelman tulisi taipua ja joustaa kulloistenkin voimavarojen mukaan.

Kuulostaa pahalta, mutta hyvinvointiponnistuksilla lisätään usein pahoinvointia. Seuraavat sloganit on ”tatuoitu” niin vahvasti mieliimme, että niistä on vaikeaa irrottautua järkevinkään perustein. ”No pain no gain, vasta viimeiset toistot kehittävät ja rasva alkaa palaa vasta 30 min lenkkeilyn jälkeen”. Kyseiset sanonnat painottavat kurjuutta ja itsekuria, vaikka paljon parempia tuloksia on saavutettavissa huomattavasti armollisemmin ja lempeämmin tunnelmin.

Liikuntaa aloittavan yleisin sudenkuoppa onkin lisätä samanaikaisesti liikunnan määrää ja tehoa sekä vähentää syödyn ruoan määrää ja energiapitoisuutta. Tällä tavoin poltetaan samanaikaisesti kynttilää molemmista päistä, sillä eikö maalaisjärkikin jo sano, että kulutettaessa enemmän energiaa liikunnalla, on sitä myös saatava enemmän – hyvistä ja terveellisistä lähteistä tietenkin.

Liikuntaa aloittavan yleisin sudenkuoppa onkin lisätä samanaikaisesti liikunnan määrää ja tehoa sekä vähentää syödyn ruoan määrää ja energiapitoisuutta.

Yhtäaikainen liikunnan lisääminen ja vähäkalorinen dieetti syövät voimavarat loppuun hetkessä, jolloin itsekuria ja tahdonvoimaa ei ole kohta enää edes sohvalta ylös nousemiseen.

Personal trainer jalkauttaa hyvinvoinnin tekoja asiakkaan arkeen

Pysyvä muutos edellyttää sitä, että kykenemme sitoutumaan hyvinvoinnin tekoihin lopuksi elämäämme. Sen vuoksi niiden tulisi tuottaa mielihyvää, merkityksellisyyden kokemuksia sekä lisätä onnellisuuttamme. Kurjuus, luopuminen ja itsensä rankaiseminen ”vasta viimeiset toistot kehittävät” -mentaliteetilla ei siis toimi. Itsekuri ja tahdonvoima näet kuluvat loppuun alta aikayksikön. Sen vuoksi niitä kannattaa käyttää säästeliäästi ja fiksuihin kohteisiin, jotta tahdonvoimaa on jäljellä, kun sitä ihan oikeasti tarvitaan.

Hyvät elintapavalmennustaidot omaava personal trainer on se henkilö, joka tukee ja auttaa asiakasta sovittamaan hyvinvointiteot osaksi hänen arkeaan. Hyvä personal trainer osaa huomioida asiakkaan toiveet, tavoitteet, rajoitteet ja resurssit sekä hallitsee innostamisen, kannustamisen, opettamisen ja motivaation ylläpitämisen taidot. Valmennus onkin luopumisprosessi, jossa personal trainer opettaa, vastuuttaa, antaa tilaa ja siirtyy hiljalleen syrjään, asiakkaan kasvaessa askel kerrallaan oman hyvinvointinsa soihdunkantajaksi.

Pelkän suorituskyky- ja kehonmuokkauslähtöisen valmennuksen sijaan nykyisin onkin suurin tarve terveyslähtöiselle elintapavalmennukselle. Hyvää kuntoa tai sporttista kroppaa ei nimittäin voida rakentaa huonon toimintakyvyn ja terveyden päälle, vaan pohjien on oltava kestävät, jottei liikunta muutu lääkkeen sijaan vaivoja sekä riskejä lisääväksi myrkyksi. Hyvän terveyden ja toimintakyvyn päälle voidaan sen sijaan rakentaa vaikka kuinka rautaista kroppaa sekä suorituskykyä.

Ainoa hyvä kuntoilija on siis terve kuntoilija.

 

Pelkän suorituskyky- ja kehonmuokkauslähtöisen valmennuksen sijaan nykyisin onkin suurin tarve terveyslähtöiselle elintapavalmennukselle.

 

Seuraavat osat

Sisällysluettelo